Les TIC a l'aula

Les TIC a l'aula

domingo, 27 de noviembre de 2011

miniACTIVITAT 2.1. Sole i Verònica

Hola a tots i a totes de nou!!

Ara ja fa uns dies vam entregar la miniACTIVITAT 2.1!! La meva companya i jo vam escollir una història sobre el projecte final del cicle superior d'informàtica, els quals havien de formar la seva pròpia empresa, analitzant les possiblitats informàtiques, les necessitats i les possibilitats de millora d'una empresa real.

A continuació exposo el quadre resum del cas:

CAS: PROJECTE FINAL DE CURS DEL CICLE SUPERIOR D’INFORMÀTICA
Síntesi destacant l’aprenentatge que es pretén:
Els alumnes de segon del cicle superior de formació professional d’informàtica han de formar la seua pròpia empresa, tot analitzant les possibilitats informàtiques, les necessitats i possibilitats de millora d’una empresa real.
Índex
Contingut
Accés al text
Context General
Experiència en ensenyament
6 anys
Experiència / Nivell d’expertesa en l’ús de TIC
Alt
Tipus d’escola
Institut de Formació Professional
Localització del centre
Alcoi (Alacant)
Connexió
Internet de fibra òptica.
Localització dels recursos tecnològics
A l’institut hi ha 10 aules d’informàtica amb 20 ordinadors cadascuna
Situació sòcio - econòmica dels alumnes
Mitjà.
Context de la història o cas
(combinar cel.les)
Nivell dels alumnes
segon curs del cicle superior d’informàtica
Àrea / unitat
Administració de Sistemes Informàtics
Fites en la història
(cominar cel.les)
Activitats planificades a la sessió o unitat
Projecte final:
1- Anàlisi d’una empresa real
2- Creació d’una empresa similar a l’aula d’informàtica a escala reduïda
3- Propostes de millora i aplicació
4- Exposició del projecte
5- Debat final sobre els projectes i les solucions proposades.
6- Lliurament de memòria que recull el procés seguit
Nivell d’aprenentatge esperat
Aplicació dels coneixements adquirits durant els dos anys del cicle superior. Coneixement real de les possibilitats del món laboral.
Tipus d’activitat
Aplicació de les TIC
Activitats de la història o cas
Tecnologies utilitzades
Diferents sistemes operatius (Windows i Linux, per exemple), BSD’s, programes per virtualitzar equips, programes per fer còpies de seguretat, programes per muntar tallafocs, programes per muntar proxis, programes de gestió d’empreses (comptabilitat), etc.
Raó per la qual la fa servir
Perquè són els programaris que s’han fet servir i que s’han après durant el cicle.
Naturalesa de las activitats (tasques cognitives a realitzar)
Activitats d’anàlisi, reflexió, búsqueda de solucions, aplicació de solucions, correcció d’errors, rectificació, aplicació de les TIC, exposició oral, debat, etc.
Dificultats trobades
La por dels estudiants a investigar i treballar de forma autònoma i en grup, al estar acostumats a les classes teòriques de transmissió de coneixements.
Ajuda / col·laboració emprada
Treball en grups de 5 persones.
Rol del professor
Guia de l’estudiant i filtre entre l’estudiant i l’empresa objecte d’estudi.
Rol de l’estudiant
Investigador-col.laborador i solucionador de problemes.
Resultats
(combinar cel.les)
Observacions
Els projectes realitzats es deixaven en els ordinadors de l’aula (connectats en red). Després de l’entrega es presentava una memòria del projecte on s’explicava tot el procés, i els estudiants no havien de fer cap examen escrit.
Avaluació de l’aprenentatge
Avaluació contínua de les diferents fases del projecte + avaluació final de l’expocició i la memòria.
Lliçó apresa pel professor
La millora de l’organització del projecte any rere any: la temporalització, previsió dels erros i dificultats que tindran els alumnes, etc.

Espero que us hagi agradat!!! Vaig trobar que tenia molt en compte aquest projecte els diferents principis de l'aprenentatge significatiu.
Una de les reflexions sobre la conclusió del cas van ser les següents:
Trobo que és molt important la intencionalitat, si no trobem un perquè d’allò que ens estan exposant rarament tindrem motivació per aprendre-ho i alhora no realitzarem un aprenentatge significatiu.
En aquest projecte de final del cicle superior d’informàtica, tenien clar el perquè, i a més a més, tenien en compte la realitat del problema a la pràctica. Crec que té tots els ingredients necessaris per a que tots aquests 15 estudiants no s’ovlidin fàcilment de tot el que van aprendre realitzant i posant en pràctica, i posteriorment reflexionant, sobre tot allò de l’empresa que van crear a petita escala a la seva aula d’informàtica.

domingo, 13 de noviembre de 2011

El primer mapa conceptual realitzat! CIÈNCIA-TECNOLOGIA-EDUCACIÓ-SOCIETAT

Al principi de l'assignatura se'ns va demanar a l'avaluació inicial que realitzéssim un mapa conceptual enllançant els conceptes següents: EDUCACIÓ, CIÈNCIA, TECNOLOGIA i SOCIETAT. El qual vaig presentar a l'entrada del blog, ara, després del temps, després d'haver après, d'haver avançat en l'assignatura junt amb els meus companys i companyes, i la meva companya de grup la Pilar, puc mostrar l'esquema del mapa conceptual al qual vam arribar! 
Seguidament disposeu de l'enllaç per poder consultar-lo!


http://cmapspublic2.ihmc.us/rid=1JZCMBVY3-286Q178-120L/Revisi%C3%B3%20final.cmap

Entrega activitat 1.3

Hola a tots i a totes de nou!!

Ara ja hem entregat l'activitat 1.3! Després de molts esforços, d'angoixes, de dubtes... HO HEM ACONSEGUIT!

A continuació us exposo algunes de les meves valoracions finals de l'activitat 1.3:


Valoro molt positivament la realització d’aquesta MINIACTIVITAT 1.3, ja que m’ha ensenyat com és de senzill adonar-se si un concepte o coneixement l’has interioritzat o no. El fet de realitzar correctament el mapa, d’anar-lo confeccionant i d’anar relacionant conceptes o el fet de participar en el debat on havies de marcar allò que era argumentació i allò que era una nova tesi. Així, aconseguint allò que em proposava, amb la pròpia experiència i la reflexió individual, me’n adonava si estava aprenent i què estava aprenent, d’aquesta manera ha estat com he sabut que he viscut un canvi conceptual.

Aquesta assignatura m’ha recordat a una que vaig cursar a Magisteri d’Educació Especial, Psicologia de l’Educació. Mai oblidaré aquell professor, doncs va ser el primer, que un cop sent adulta, em va mostrar el camí per aprendre de forma constructiva. Exposava la seva assignatura amb imatges, exemples, amb passió, fent-nos preguntes, reflexionant, i el més important, sempre em quedava amb ganes per saber més, coses per aprendre, i cada dia que tocava aquella assignatura me’n anava de l’aula amb la sensació de plenitud, pel sol fet d’haver après alguna cosa més aquell dia, doncs aquell home ens feia viure allò que explicava, ens feia pensar, reflexionar i de forma gràfica podíem observar allò que havíem après.

Personalment, en aquest moment de l’assignatura estic vivint en un moment plenament d’aprenentatge, ja que “com més saps, més saps que no saps res”. D’aquesta manera, em sento com si aquesta assignatura hagués estat la primera porta que he obert cap al coneixement de les Noves tecnologies i com aquestes les puc aplicar a l’aula.

Penso que el meu aprenentatge ha estat significatiu ja que he participat activament amb la meva companya Pilar en l’elaboració del mapa conceptual, on he anat ampliant els meus coneixements previs i a més, he participat i reflexionat al debat gràcies a les diferents aportacions pròpies i dels meus companys i companyes.

Penso que aquí comença un camí, i com tots els camins, el començo amb il·lusió i sobretot amb ganes de conèixer tot allò que hem queda per saber.
GRÀCIES A TOTS VOSALTRES!! :-)

martes, 11 de octubre de 2011

Conclusions...!

Responent a les anteriors preguntes he tingut la sensació de tenir pocs coneixements previs en quant a les TIC a l’educació. Tot i que cada dia les utilitzo potser no m’he parat a reflexionar sobre qüestions com les que se’m presentaven més amunt. M’he sentit com a contradient en el que pensava de la teoria sobre les TIC  l’aula i la pràctica del dia a dia com a docent. Crec que m’ha afavorit molt positivament aquest primer pas per adonar-me del que veritablement signifiquen per mi les TIC a l’aula i el que realment puc aportar a l’aula amb TIC’s i sense elles.
Algunes de les preguntes no les he contestat al 100% segura ja que no tenia constància del cert. Em falten molts coneixements sobre aquest món, tot i ser un  món que m’encanta i que l’aplico a l’aula noto que tinc molt per aprendre la qual cosa em motiva per seguir endavant amb l’assignatura amb ànims i oberta a tots els nous coneixements que m’arribaran i que intentaré interioritzar.


Qüestions de desenvolupament breu



1.     ¿Creus que el progrés en el coneixement tecnològic i científic determina i garanteix el progrés econòmic i social? Contesta clarament i justifica la resposta.



Crec que sí, ja que el coneixement tecnològic i científic aporta noves i diferents visions que altres coneixements. Com sapiguem de nosaltres mateixos i de la nostra societat més fàcil serà resoldre problemes que es puguin plantejar.


2.     ¿Estàs dacord en què la constant fonamentació científica de les diferents tecnologies és garantia de la neutralitat ideològica daquestes tecnologies? Què en penses?

No, jo crec que la constant fonamentació científica no té perquè ser garantia de neutralitat ideològica de les tecnologies. Crec que totes les tecnologies no es poden agrupar en un mateix sac, ni pels seus inicis ni pels seus fins.


3.   Expressa el teu grau dacord: Tenir present les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) abans, durant i després de qualsevol activitat densenyament-aprenentatge és un requisit indispensable actualment.

No, simplement és un suport, una ajuda. Però crec que res és comparable a la qualitat que una persona pot aportar a una altre de tu a tu. Les TIC poden ser un referent, una base, però no un tot.



4.     ¿Quines són les causes que originen els profunds canvis que estem patint en tots els àmbits en els darrers anys?

L’ambició pel voler més, el sentiment que no en tenim prou i que hem de buscar i trobar més del que ja sabem i coneixem.


5.     Defineix en una frase i digues quin és lobjecte destudi, en una segona frase, de la Tecnologia Educativa

La tecnologia educativa és aquella ajuda tecnològica que tot mestre pot recórrer en el seu àmbit educatiu en el moment de l’ensenyança aprenentatge,

L’objecte d’estudi de la Tecnologia Educativa crec que deu ser estudiar com aquesta tecnologia pot col·laborar en la millora dels aprenentatges dels alumnes.



6.   Posa un exemple de transmissió de coneixement i un altre de construcció del coneixement

Transmissió del coneixement seria quan per exemple una persona explica a una altra un descobriment o alguna cosa que l’altre desconeixia.

I la construcció del coneixement crec que és quan la mateixa persona esbrina per si sola un concepte i arriba a entendre’l i a interioritzar-lo.


7.   Expressa el teu grau dacord amb la següent afirmació i argumenta el perquè: “El context és part del coneixement que la persona utilitza per tal d'explicar i donar sentit a una idea".

És cert que el context influeix molt en la persona i en els seus coneixements. Aquest entorn és el que li proporciona dia a dia els seus coneixements previs i és en aquest context on cada persona parteix de base.


8.   ¿Has pensat en la possibilitat d’adaptar l’entorn de la UOC a les teves necessitats i les dels teus companys i professors (opció Personalitza)? Inclusió del missatge al qual es respon (el lector tindrà una idea del que origina i els detalls del teu missatge), número de missatges visualitzats en les bústies compartides (útil quan hi ha molta comunicació a algunes bústies), signatura de correu (per facilitar la comunicació i  posar a un clic de distància altres mitjans de comunicació teus...?

Si, ho he pensat i hi he realitzat alguns canvis que des del meu punt de vista em faciliten la comunicació.

martes, 27 de septiembre de 2011

9. Situat de 0 a 10 (0 gens dacord 10 molt dacord)

TE2) Lobjecte principal de la Tecnologia Educativa és oferir un bon ventall de tècniques per als docents: 8

CC2) Aprenc tant dels companys com dels materials i consultors: 3

TC1) Els professionals de leducació han de ser competents en les tècniques que asseguren la correcta transmissió del coneixement : 9

DT2) La tecnologia es basa en la ciència per la qual cosa és neutral en relació a prejudicis, valors i actituds: 6

CC1) Les aules de la UOC són una comunitat daprenentatge: 9

DU2) Els debats virtuals suposen perdre força hores amb poc benefici personal: 7

TE1) La Tecnologia Educativa per a psicopedagogs consisteix en assegurar un bon domini de les TIC: 4

DU1) Els debats a la UOC poden millorar moltíssim: 10

TC2) Les TIC són necessàries per transmetre els continguts als alumnes: 3

DT1) El canvi tecnològic determina el canvi social: 8


domingo, 25 de septiembre de 2011

Benvinguts i benvingudes al blog de l'assignatura Noves tecnologies de la informació i la comunicació en educació!

Cada dia utilitzem les TIC, però ens hem parat a reflexionar sobre la importància d'aquestes en el món de l'educació? Són imprescindibles? Necessàries? Són sols una ajuda? Fins a quin punt les necessitem en quant a la qualitat ensenyança-aprenentatge?

Tot el que volgueu dir i opinar serà bo per arribar a entendre millor tot aquest petit o gran "món" que estem coneixent...






Perquè el més important són els infants... i d'ells el que més m'importa és el seu somriure*